Kuvan lähde: Pixabay

Oletko kuinka hyvin selvillä siitä, mistä kaikkialta oman kotisi tai toimistosi huonekalut ja sisustuselementit, valaisimet, matot ovat oikeastaan tulleet? Onko kotonasi suomalaista designia vai ruotsalaista, vai ovatko tanskalaisten suunnittelijoiden tuotteet löytäneet tiensä teille?

Esimerkiksi Normann copenhagen eli Kööpenhaminan Normann perustettiin itseasiassa jo 19999 Jon Andersenin ja Paul Madsenin toimesta ja ensimmäinen tuote tuli markkinoille 2002. Normann Copenhagen tuotti alkuvuodet valaisimia kunnes 2009 suunnittelu laajeni myös huonekaluihin. Tämän tanskalaisen yrityksen ajatus on, että suunnittelun ja tuotteen tulisi olla innovatiivinen, nykyaikainen ja tarjota vaihtelua. Yritys sekä suunnittelee että tuottaa kaikki tuotteet Tanskassa ja kaiken kaikkiaan yrityksellä on Suomeen saatavilla noin sata tuotetta.

Uutta skandidesignia

Jos Normann on Kööpenhaminasta niin mitä muuta Tanskasta on tullut Suomeen lähiaikoina, onko kenties kovalla panostuksella Suomeen laajentunut Rusta Tanskasta? Rusta ei ole Tanskasta, Rusta on Ruotsista ja on tuonut Suomeen tarjolle niitä sisustustuotteita, joita ketju on tarjonnut tähän mennessä pääosiltaan Ruotsissa, mutta laajentumisen kautta myös nyt Suomessa 28 liikkeen voimin. Rusta ei ole siinä mielessä design tuotteita myyvä liikeketju, että yritys tuo suuren osan tuotteistaa halpamaista, ja pyrkiikin markkinoille nimenomaan halvoin hinnoin ja halvoin tuottein, mutta tarjoten tuotteita siis myös sisustukseen.

Suomesta on kuitenkin useammasta liikkeestä jo saatavilla myös tänä todellista tanskalaista designia, mm. Vepsäläinen ja Jotex pitävät listoillaan tanskalaisia tuotteita ja saa Suomesta ostettua jopa käytettyjä tanskalaisia design-huonekaluja. Tanskalaisia klassikoita ovat mm 1950-luvulta Ole Wanscherin Senaattori-nojatuoli ja Per Lütken lasimaljakot 1950-luvulta myös. Monet ovat myös meistä nähneet Artisokka-valaisimen, joka tuli markkinoille 1957 ja sekin on kotoisin Tanskasta ja Poul Henningsenin käsialaa.

Jos aiemmin suomalaiset ostivat esimerkiksi Anttilan postimyyntikuvastosta, ovat sen tilalle tulleet sellaiset liikkeet kuten Jotex, JYSK ja Hemtex. Näistä nimenomaan JYSK on kotoisin Tanskasta ja sillä on yli 2 500 myymälää 51 maassa. Hemtex taasen perustettiin 14 kodintekstiilikauppiaan toimesta 1973 ja ketjun liikkeet toimivat nykyään Ruostin lisäksi Suomessa ja Virossa. Kaikkiaan vuonna 2017 ketjulla oli 158 myymälää, joista 136 oli Ruotsissa. Hemtex oli myös listattuna Tulholman pörssissä. Sillä ehti olla jo yli 200 liikettä kun yritys oli suurimmillaan, mutta vuonna 2010 Hemtex lopetti Norjassa ja Tanskassa ja on nykyään ICA Gruppenin tytäryhtiö, eli ei ole enää pörssissä.

Entä IKEA? No, IKEA ja Jotex ovat molemmat ruotsalaisia ja Tanska on aina ollut enemmän Keski-Eurooppaan suuntautuva kuin Suomeen, joten siksi meillä on enemmän kuitenkin ruotsalaisia vaikutteita myös sisustuksessa kuin tanskalaisia.

Onko sinulla omassa kodissasi mitä ruotsalaista tai tanskalaista designia, tai onko kotisi vallannut Marimekko ja Vallila? Esimerkiksi Vallila on suomalainen perheyritys, joka sai alkunsa jo 1935. Se on koko historiansa ajan ollut tekemisissä sisustustekstiilien ja sisustustuotteiden kanssa. Sillä on oma Vallila-kokoelma, mutta lisäksi myös Vallila Interiorilla on kymmeniä tunnettuja kansainvälisiä sisustusbrändejä listallaan.

Tanskalainen sisustustyyli

Jos sitten puhutaan yleisesti tanskalaisesta sisustustyylistä, puhutaan puhtaista linjoista, yksinkertaisuutta ja toimivuutta. Se on itseasiassa yksi maailman suosituimmista sisustustavoista, koska se perustuu minimalismiin, funktionalisuuteen ja persoonalliseen tyyliin. Sisustus on useimmiten vaalea ja lattiapinnat puusta, jopa valkoisesta puusta. Tehosteina ovat sitten erilaiset matot ja villatuotteet. Tanskalaiseen rakentamiseen kuuluvat isot ikkunat, sillä luonnonvalon halutaan leikkivän sisätiloissa ja kaikkia tiloja yhdistää ajatus siisteydestä.

Voisitko sinä nähdä oman asuntosi sisustettuna tanskalaisittain, vai kaipaatko kotiisi tavarapaljoutta ja sekavuutta?

 

 

 

Leave a Comment